SPECJALISTA DS. WDRAŻANIA SYSTEMU HACCP
Kurs przeznaczony jest dla osób pracujących w sektorze spożywczym, osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne żywności i jej kontrolę, a także dla wszystkich chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe w zakresie wdrażania i funkcjonowania systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Podstawowym założeniem systemu HACCP jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, dlatego też wdrożenie i spełnienie jego wymagań powinno być istotne dla wszystkich firm działających w sektorach branży spożywczej, obejmując przy tym cały łańcuch żywnościowy. Wdrożenie i odpowiednie funkcjonowanie systemu w przedsiębiorstwie, nie tylko buduje zaufanie ze strony klientów i kontrahentów, ale niesie za sobą szereg korzyści uzyskiwanych wewnątrz firmy.
Cena szkolenia:
399 zł
W cenie szkolenia – materiały dydaktyczne.
Czas i forma szkolenia:
Szkolenie obejmuje 18 godzin dydaktycznych.
Zajęcia prowadzone są w systemie:
- • wieczorowym w godzinach 17:00 – 21:00 od poniedziałku do piątku
- • zaocznym w godzinach 9:00 – 17:00 w sobotę i niedzielę
Certyfikaty:
Absolwenci otrzymują zaświadczenie określone przez Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych oraz certyfikat ukończenia kursu w języku angielskim.
Jak skorzystać z naszej oferty?
Każdy kto jest zainteresowany danym kursem powinien:
POBRAĆ:
1) Kartę zgłoszenia na kurs/szkolenie.
Pobrany dokument wypełnić i przesłać drogą mailową na adres kursy@szkoly-omega.pl bądź dostarczyć osobiście do ośrodka.
Program szkolenia:
1. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000
- • Wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
- • Międzynarodowe i polskie uwarunkowania prawne w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności
2. GMP i GHP – Dobre Praktyki
- • Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka Higieniczna – podstawowe terminy i obszary, których dotyczą
- • Uwarunkowania prawne
- • Zasady wdrażania i funkcjonowania systemów Dobrych Praktyk
- • Etapy procesu wdrażania GMP i GHP
3. System HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
- • Istota i podstawowe założenia systemu
- • Omówienie 7 podstawowych zasad systemu
- • Sposoby analizy zagrożeń i ryzyka ich wystąpienia – przykłady
- • vvvvŚrodki zapobiegawcze
- • HACCP – krytyczne punkty kontroli – parametry, granice tolerancji, system monitorowania
- • Procedury weryfikacji zgodności systemu
- • Dokumentacja HACCP
4. Wdrażanie systemu HACCP
- • Korzyści wynikające z wdrożenia systemu
- • Etapy wdrażania systemu HACCP
- • Ćwiczenia praktyczne dotyczące wdrażania systemu